Over ons

Over ons staandDe vijfde stad van Nederland en geen enkele brouwerij. Dat vond we maar vreemd. Vandaar dat we in 2013 onze brewpub openden.

Van Moll, zo heten we. Of je noemt ons Jaap en Erwin, want zo heten we ook. Twee mannen met een hart voor bier in het hart van de stad. En als je brewpub een onnodig modieuze term vindt – vinden wij eigenlijk ook – dan noem het maar gewoon een brouwerij met proeflokaal. Of een kroeg, want ook dat zijn we.

Hoe men ons wil classificeren doet er eigenlijk niet toe. Wat er wél toe doet is dit: het bier dat u bij ons komt drinken wordt recht onder uw voeten gebrouwen. Juist ja, terwijl u – hopelijk met aandacht en liefde – van uw tripel of hopfenweisse nipt, zijn wij een verdieping lager alweer maniakaal bezig met het verzinnen en bereiden van meer nieuwe, heerlijke soorten bier.

Ons enthousiasme voor bier balanceert op het randje van gekte. Wij drinken bier, proeven bier, brouwen bier en lezen bier. Tarwebier, stout en India pale ale. Geuze, saison en rauchbier. Hoe meer we leren, hoe meer we te leren hébben. Daarom wisselen we ook recepten uit met andere zelfstandige brouwers over de hele wereld. Want wij zijn niet de enigen die een bijzonder bier op waarde weten te schatten.

Speciaalbier wordt almaar populairder. In rap tempo ontdekken steeds meer mensen de veelzijdigheid en complexiteit ervan en beginnen ze in te zien dat die veelzijdigheid en complexiteit op geen enkele manier onderdoen voor die van wijn of whisky. En niet alleen dat, ook groeit gestaag het besef dat deze veelzijdigheid alleen maar kan bestaan bij de gratie van kleinschalige brouwers met een eigen smoel, vrij van de verplichtingen die de grote bierbrouwers al zoveel andere zaken heeft opgelegd. Eigenlijk is het simpel: honderden onafhankelijke brouwers betekent honderden prachtige bieren. De unieke locatie, de unieke stad en de unieke bezoekers, die dingen samen bepalen de smaak en het gezicht van het bier.

Dat maakt ons blij, deze ontmoeting tussen authentiek product en authentieke fijnproever. Een ontmoeting die we ook in het etablissement zelf zullen waarborgen. Geen gezapig bruin café, maar ook zeker geen overdreven hip gedoe. Van Moll is modern, praktisch, licht, fris en gezellig. Wij begrijpen dat een mooi bier nog mooier wordt in combinatie met gezelligheid en gezelschap. Je proeft wat je voelt. Daarom willen we een plek zijn waar je kunt ouwehoeren. Een plek waar je die goede vriend kunt ontmoeten die je al tijden niet meer hebt gezien. Een plek voor bijzondere momenten, momenten die gepaard gaan met een prachtig bier. We willen dat je terugdenkt aan die ene avond, toen het gesprek even goed smaakte als de geconsumeerde Conquistador, onze diepzwarte, houtgerijpte vanille-stout.

Dus noem Van Moll wat je wilt. Microbrewery, proeflokaal, brouwcafé of kroeg. Ons maakt het niet uit. Wij weten alleen maar dat we de eerste in Eindhoven zijn. En dat we er ongelofelijk veel zin in hebben. En dat u van harte welkom bent om van ons te komen proeven!

Jaap Hermans & Erwin van Moll

Back to top